4 Temmuz 2009 Cumartesi

Tüm dünya yıldızlarını ANNE olma hırsı saldı

alt

Tüm dünya yıldızlarını ANNE olma hırsı saldı

ARTIK TÜM KADINLAR ANNE OLMAK İSTİYOR…


‘Bebeğim ve Biz’ dergisinin haberine göre uzmanlar bunu ‘Mommy Madness’ (Anne Olma Çılgınlığı) olarak adlandırıyor. Bu akımın önde gelen temsilcisi ise altı çocuk sahibi Angelina Jolie-Brad Pitt çifti…
Tüm dünyada anne olma isteğindeki artışın nedenleriyle ilgili merak edilenleri Amerikan Hastanesi’nden
Psikolog Aslı Akkan, Bebegim ve Biz’e anlattı.

İnsanların çocuk sahibi olmak için bütün şartlarını zorlamasını neye bağlıyorsunuz?

Çocuk sahibi olmak kişilere yeni kimlikler, unvanlar ve sosyal statü değişiklikleri kazandırıyor. Çocukla birlikte birey sadece eş, arkadaş, çalışan olmayıp ‘anne’ ya da ‘baba’ kimliğine bürünüyor. Ayrıca çocuk sahibi olmak bireylerin karakter özelliklerine bağlı ihtiyaçlarını da karşılamalarını sağlıyor. Örneğin; bağımlı kişilik yapısına sahip bir birey, bu özelliğinin sonucu oluşan sevilme ihtiyacını çocuğu üzerinden sağlayabileceğine inanıyor.

Peki ‘Mommy Madness’ olgusu nasıl ortaya çıktı?

Gelişen tıbbi imkanlar sonucunda kadınların da her şeye rağmen anne olma isteği gün geçtikçe artmaya başladı.

ANNELİK BİR İŞ DEĞİLDİR!

58-60 gibi çok ileri yaşlarda anne olmak giderek yaygınlaşıyor. Bu konuda neler söyleyeceksiniz?
Psikolojik açıdan bu yaşlarda anne olunmasının sakıncaları olabilir. Eğer ilk annelik ise, bu yaşta ‘annelik’ kimliğine adapte olabilmek oldukça zor olacaktır. Çocuğunu büyütürken ise etraftaki anneler ondan çok daha genç olacağı için, azınlıkta kalmak onların üzerinde yeni bir psikolojik baskı kurabilir. Bu yaştaki anne diğerlerine göre daha çok savaş verecektir.

‘Mükemmel annelik’ rolü kadınların yaşamını nasıl etkiliyor?
21. yüzyılda annelik eskiye oranla çok daha zor. Eskiden kadının rolleri arasında ‘çalışan kadın’ rolü yoktu ya da çok az yer kaplıyordu. Şimdi ise çalışan kadın, anne oluyor. Ayrıca bilinçli olmak adına her gün artan annelikle ilgili kitaplar, programlar ve bilgiler kadının annelik rolünü daha da zorlaştırıyor, beklenti artıyor. Toplum, annenin üzerine her gün daha fazla yük koyuyor.

Anneliği bir meslek ya da ‘full time iş’ olarak görenler hakkında ne düşünüyorsunuz?
Bu abartılmadığı taktirde çok olağan bir düşünce tarzı. Annelik çok büyük sorumlulukları beraberinde getiren yeni bir kimlik kadın açısından… Ama asla bir görev ya da iş olarak algılanmamalı. Çünkü böyle algılandığında çocukla-anne arasındaki ilişki gittikçe kötüye doğru gidiyor.

ÇOCUKDA YAPARIM KARİYER DE DİYORLAR
Doğanın sunduğu en güzel duygudur annelik… Ancak son 5-10 yıldır, özellikle çalışan kadınlar anneliği sürekli erteliyordu. Onların hayatında kariyer, çocuktan daha önemli görünüyordu. Şimdi ise durum tersine döndü. Uzmanların ‘Mommy Madness’ diye adlandırdığı ‘Anne Olma Çılgınlığı’ tüm dünyayı olduğu gibi Türkiye’yi de sardı. Artık günümüz kadınının anne olma isteğini yaşının ileri olması, yoğun çalışma hayatı, kariyer sahibi olması veya biyolojik imkansızlıklar engelleyemiyor.

Peki ne oluyor?
Bu sendromun yansımaları ünlüler dünyasında da gözlenebiliyor. Üçü evlatlık olmak üzere altı çocuğa sahip olan Angelina Jolie-Brad Pitt çifti bu çılgınlığın en büyük kanıtı olarak görülüyor. Türkiye’de ise üç çocuk sahibi olan ünlü televizyoncu Zeynep Kasımlıoğlu Özturan bu akımı temsil ediyor. Peki ne oluyor da kadınların çocuk sahibi olmakla ilgili düşünceleri bir anda değişiyor? Uzmanlara göre bunun en büyük nedeni tıbbi imkanların artması… Evli olmayan kadınlar sperm bankasına koşuyor, doğum yapması imkansız olanlar taşıyıcı anne buluyor. ‘Anne Olma Çılgınlığı’nın nedenlerinden biri de çiftlere anne ve baba olarak yeni bir statü kazandırması olarak sayılıyor.Tüm dünya yıldızlarını ANNE olma hırsı saldı