11 Temmuz 2009 Cumartesi

Trans yağlarının damar tıkanıklığına neden olan sebepleri ve araştırmaları

alt

Trans yağlarının damar tıkanıklığına neden olan sebepleri ve araştırmaları

Güney kaliforniya west forest üniversitesinde yapılan bir çalışma maymunlarda her gün çok az miktarda bile alınan trans yağların kilo artışına damar tıkanıklığına ve insülin direncine sebep olduğunu göstermiştir. Yapılan çalışmalarda trans yağların kalp krizine, yüksek kolestorel ve tip 2 diyabete sebep olduğu ispatlanmıştır.
West Forest’ten biyokimyacı ve patalog lawranse Rudel’in trans yağların damar tıkanıklığı üzerindeki etkileri ile ilgili araştırması yayınlandı. 6 yıl boyunca 2 ayrı grup erkek vervet maymununu farklı diyetlerle beslendi. Her iki grubun toplam kalori ve yağ değerleri aynı, ancak yağ türleri değişikti. Bir gruba trans yağlar, diğerine geleneksel monodoymamış yağlar verildi. 6 yıl boyunca trans yağlarla beslenen maymunların kilolarında; diğerlerinde sadece %1,8 iken, ortalama %7,2 artış oldu. Daha da kötüsü vücuttaki bu artış insanlarda da kardiyovasküler hastalıkların belirtisi olarak görülen karın-beş bölgesinde oldu. Obezite görülen maymunların diyeti Amerikanlılarınkinden pek farklı değildi. Rudel’e göre toplam enerji ihtiyacının %8ini oluşturan trans yağ asitleri çok fazla. Ancak çok fazla patates kızartması ve cips yiyen kişilerde bu oran yüksek bulunmuştur. Harvard Sağlık Okulundan epidemolojist Walter Willet’in New England Tıp Dergisine yaptığı açıklamada “trans yağlar, toplumsal sağlık sorunları açısından tarım ilaçları kalıntılarından çok daha büyük bir problemdir.” dedi. “Maymunlarla yapılan araştırmalar trans yağların nasıl toksik etkileri olduğunu göstermiştir ve insanların diyetlerinde bulunmamalıdır.” (Trans yağlarının damar tıkanıklığına neden olan sebepleri ve araştırmaları)

2006 başlarından itibaren FDA (Amerikan İlaç ve Gıda Araştırma Kurumu) etiketlerde trans yağların bilgisinin verilmesini zorunlu kılmıştır. Bunun üzerine trans yağ kullanımına restoranlarda, fast foodlarda sınırlamalar getirildi. Ancak ülkemizde halen böyle bir sınırlama bulunmamaktadır. Bu alanda denetimler artırılmalı ve halkımız bağımsız kuruluşlar ve devlet tarafından aydınlatılmalıdır.(Trans yağlarının damar tıkanıklığına neden olan sebepleri ve araştırmaları)

Trans yağlarının damar tıkanıklığına neden olan sebepleri ve araştırmaları
burdan alıntıdır:meilyaz.com