11 Temmuz 2009 Cumartesi

Bebekler sağlıklı ve düzenli nasıl beslenir hijyenik beslenmenin yolu

alt

Bebekler sağlıklı ve düzenli nasıl beslenir hijyenik beslenmenin yolu

Çiğ gıdaların iyice pişirilmiş olmasına dikkat edin…

Bebekleriniz için kullandığınız tüm çiğ gıdaların iyice pişirilmiş olmasına dikkat etmelisiniz. Örneğin pastörize sütler tamamen steril değiller. İçindeki zararlı proteinlerin çökelmesi için 100 C’de kaynar şekilde en az 10 dk. pişirmelisiniz.

Taze ve doğal gıdaları tercih edin

Özellikle 1 yaşın altındaki bebekleriniz için günlük, taze ve doğal gıdaları tercih etmelisiniz. Örneğin bazı işlemlerden geçirilmiş, uzun ömürlü sütler yerine günlük sütleri, dondurulmuş gıdalar yerine taze ürünleri, katkılı yoğurtlar yerine doğal yoğurtları yedirmelisiniz.

Gıdaları iyi pişirin

Gıdaları iyi pişirmelisiniz. Birçok çiğ veya dondurulmuş gıdanın zehirli bakteriler taşıma olasılığı vardır. Bunlar çok iyi pişirme yöntemleri ile yok edilebilirler. Örneğin tavuk, balık, yumurta gibi hayvansal ürünlerin içi ve her tarafı iyice pişecek şekilde 70 C’nin üzerindeki ısılarda uzun süre tutulmalıdır. Bebek beslenmesinde kızartma ve közleme yöntemi kullanılmamalıdır.

Pişirilmiş gıdaları hemen tüketin

Pişirilen gıdalar hemen tüketilmelidirler. Pişirilmiş besinlerin oda sıcaklığında uzun süre bekletilmesi bakterilerin hızla çoğalmasına neden olacaktır.

Tamamı tüketilmediği için saklanacak gıdaların güvenliğine dikkat etmelisiniz. Pişirilmiş besinleri 4 saatten fazla uzun süre saklayacaksanız +10 derecenin altındaki ısılarda tutulması zorunludur. Buzdolaplarının içi +2 ile +4 derece arasındadır.

Bebeğinizin gıdalarını taze tüketin

Küçük bebekleriniz için hazırladığınız gıdalar anında tüketilmelidir ve hiç saklanmamalıdır. En sık yapılan hatalardan birisi de kaplara sıkıştırılmış sıcak gıdaların buzdolabında muhafaza edilmesidir. İç kısımları yeterince soğumamış gıdalarda, buzdolabında bile olsa mikroorganizmalar hızla çoğalır ve hastalık yaparlar.

Saklanan gıdaları tekrar kullanım için iyice pişirin

Uzun saklama süresi sonrasında tüketilecek gıdalar çok iyi ısıtılmalıdırlar. Genellikle ağız tadına uygun olarak iyice ıstılmada servis edilen besinler risk taşımaktadırlar. İyice ısıtma ile her tarafının en az 70 C sıcaklığın üzerine çıkması sağlanmalıdır. Kapağı kapatılan ve içine birazcık su eklenen gıdaların ısı güvenliği daha yüksektir.

Kullandığınız malzemeleri ayrı muhafaza edin

Çiğ gıdaları temizlediğiniz veya parçalara ayırdığınız bıçak ve kaşık gibi malzemelerin diğer gıdalarla temas etmemesine dikkat etmelisiniz. Örneği çiğ tavuğu veya balığı böldüğünüz bıçakla bebeğinizin elmasını, portakalını soymamalısınız.

Temizliğe dikkat edin

Bebeğinizin besinlerini hazırlarken bütün mutfak yüzeylerini temizlemelisiniz ve ellerinizi sık sık yıkamalısınız. Mutfak yüzeyler ve el hijyeninizde, kimyasal deterjanları, sıvı sabunları kullanmamalısınız. Bebeğinizin beslenme ile ilgili tüm eşyalarını sadece zeytinyağından hazırlanmış beyaz el sabunları ile temizlemelisiniz. Kullanmadan hemen önce sıcak duru sudan geçirmelisiniz.

Cam eşyaları tercih ediniz

Plastik veya silikondan yapılmış ürünleri tercih etmeyiniz. Cam eşyalar çok daha sağlıklıdır. Yüksek ısıda kaynatılan biberon emziklerini 1 aydan fazla kullanmayınız.

Bebeğiniz için klorlanmış su kullanın

Bebeğinize içireceğiniz veya gıdalarında kullanacağınız suyun güvenli olmasına dikkat etmelisiniz. 1 yaşın altındaki bebeklerin hem içme hem de kullanma sularının mutlaka kaynatılması gerekmektedir.

Pet şişelerde “içme suyu” diye satılan sular yerine klorlanmış suların tercih edilmesini öneririz.
(Bebekler sağlıklı ve düzenli nasıl beslenir hijyenik beslenmenin yolu)