16 Temmuz 2009 Perşembe

Genç kızların korkulu rüyası kızlık zarı ve ilk gece sendromu

alt

Genç kızların korkulu rüyası kızlık zarı ve ilk gece sendromu
adet kanaması, gerdek gecesi, ilişki, ilk gece, kızlık zarı, klitoris, seks, seks korkusu, vajina

Cinsellik konusu toplumumuzun en büyük eksiklikleri arasında yer almaktadır. Özellikle gençlerin kokulu rüyası haline gelen ilk deneyim sendromu, aslında tamamen yanlış bilgi ve çevresel abartı kurgularından kaynaklanmaktadır. Genç kızların ilk gece korkusu da bu sebeple ciddi problemlere neden olmaktadır. İlk gece yaşanan başarısızlığın da en büyük nedeni kızlık zarı korkusundandır. Bu gereksiz korkulardan kurtulmanın en temel yolu bilgi sahibi olmaktır. Hızla gelişen iletişim teknolojilerinin sunduğu imkanlar, gençler için büyük bir şanstır. Ancak buna rağmen hala çevresel senaryo kurgularının etkisinde kalmış birçok genç kız bulunmaktadır. Bu korku sendromu çiftleri ileri dönemde başa çıkılmaz bir cinsel isteksizlik problemini yaratır. İşte bu nedenle sizlere kızlık zarı ile ilgili doğu ve anlaşılır bilgiler vermeyi düşündük.

Kızlık zarı (hymen) vajina girişinden yaklaşık olarak 1 cm içeride bulunan mukoza kıvrımıdır. Bu oluşum, vajina girişinin dar olmasını sağlar. Vajinal salgınların ve adet kanının dışarı akması için ortasında açıklık mevcuttur. Anatomik resim aşağıda görülmektedir.


Kızlık zarının şekli, esnekliği ve kalınlığı kişiden kişiye değişiklik gösterir. Bazen ilişki esnasında kanama olmayacak derecede elastiki ve ince olabilirken, bazen de cinsel ilişkiyi dahi engelleyecek kadar çok kalın olabilir.

Genellikle kızlık zarı ilk ilişki esnasında yırtılarak kanama oluşturur. Fakat bazı durumlarda kızlık zarı o kadar esnektir olur ki, penisin vajinaya girmesine rağmen yırtılmaz.

Normal bir ilişki sonrasında kanama 5 - 10 dakika ile 1 saat civarı zaman aralığında sürer. Kanamanın olmaması ya da çok az olması, yukarıda bahsettiğimiz nedenlerden dolayı olabileceği gibi, bazen de kişiyi şok edecek kadar yoğun olabilmektedir. Bu durum kızlık zarı bölgesinindeki anatomik yapı farklılığından kaynaklanmaktadır.


İlişkiye başlamadan evvel, kadın kendini ilişkiye ne kadar hazır hisseder ve arzu duyarsa, vajinanın kayganlığını sağlayan salgılar da o derece etkin olur. Vajinadaki bu etkin kayganlık, ilk ilişkinin ağrısız olmasını sağlayan en temel faktördür.


Kadının kendini hazır hissetmeden ilişkiye zorlanması, kızlık zarının düzensiz yırtılmasına sebebiyet verebilir. Bunun sonucunda ise ağrı ve kanama çok daha fazla oluşur. Bu nedenle özellikle ilk cinsel ilişki öncesinde kadının ruhen ve bedenen hazır hale gelmesini sağlamak gerekmektedir. Bir başka ifadeyle, kadının uyarılması ve uzun bir ön sevişme sürecinin yaşanması şarttır. Her şeyden önce karşılıklı güven ve anlayışın sağlanması, ilk gece sendromunu bertaraf edecek temel faktördür.