4 Temmuz 2009 Cumartesi

BURUN HASTALIKLARI

alt

BURUN HASTALIKLARI

DEVİASYON:Burnun orta kısmı önde kıkırdak arkada kemik yapıdan oluşur.Deviasyon bunun bir bazen iki tarafa kaymasıdır.Halk arasında burnumda kemik var denilen hastalık budur.Bu bizim ülkemizde sık rastlanan bir durumdur.Hastalar burun tıkanıklığı,horlama,baş ağrısı,ağzı açık uyuma,koku alma bozukluğu,burun kanaması şikayetleriyle bize başvururlar,bazı hastalarsa kbb muayenesinde tesadüfen fark edilirler.Sıklıkla travma nedeniyle olabildiği gibi doğuştanda olabil,ir.
Burun tıkanıklığının akciğer, kalp,dolaşım sistemi,hatta merkezi sinir sistemi üzerinde dahi birçok bozukluğa neden olduğu yapılan çalışmalarla bilimsel olarak ispatlanmıştır.
Kendi yaptığım bir çalışma ile burun tıkanıklığının akciğer üzerindeki etkisini ispat ettim.Deviasyon ameliyatı yaptığım hastalara ameliyat öncesi ve bir dönem sonrasında solunum fonksiyon testi yaptırdım.Test sonuçlarında ameliyat sonrası anlamlı derecede düzelme tespit ettim.Bu çalışma ulusal kbb kongresi ve ABD 'de uluslar arası bir dergide kabul görmüştür.
BURUN ETİ:Bu hastalığı burun polibleri ve geniz etiyle karıştırmamak gerekir.Burun etleri normalde burunda bulunması gereken ,diğerleri ise vücut için faydası olmayan yapılardır.Burun etleri süzgeç görevi görür,havayı nemlendirir,ısıtır,temizlerler.
Burun etlerinin tedavisinde tıbbi tedavi faydalı olabilir.Burun eti cerrahisinde son yıllarda kullandığımız radyofrekansla iyi sonuçlar almaktayız.Radyofrekans poliklinik koşullarında acısız kansız yapılıp işgücü kaybına neden olmamaktadır.
Burun etlerinde tedavisinde ilaç tedavisi faydalı olabilir.Gerekli durumlarda burun etine küçültme ameliyatları yapılabilir.Fakat burun etlerinin tamamını almak çok sakıncalıdır.
SİNÜZİT:Burna açılan ve içi hava dolu boşlukların iltihabıdır.Son yıllarda özellikler antibiyotik kullanımı yaygınlaşmasıyla iyi sonuçlar alınmakta ve cerrahiye daha az gereksinim duyulmaktadır.Düzelmeyen kronikleşen vakalarda cerrahiye gerek duyabiliyoruz.Fonksiyonel endoskopik sinüs cerrahisi denilen kapalı sistemle yaptığımız ameliyatlar bilinen en etkili ve modern yöntemlerdir.
HORLAMA ve UYKU APNESİ :Horlama kişiyi ve çevresindekileri rahatsız eden bir sağlık sorunu ve sosyal bir problemdir.Uyku apnesi ise uykuda solunum durması,yorgunluk,uyuklama hali,sabahları baş ağrısı,cinsel iştahsızlık ve performans azalması ile beraber kalb ve sistemik etkileride olan bir problemdir.Hastanın muayene sonucu ve bazı skorlamalarının sonucu maske uygulaması veya horlama ameliyatları önerebiliyoruz,kulak sıvıları gibi hastalıkları çeşitlemeleri mümkündür.Bunların tıbbi ve cerrahi tedavileri başarı ile tarafımdan yapılmaktadır.
KULAK :Orta ve dış kulak iltihapları ile baş dönmesi,çınlama ,denge bozukluğu,işitme kaybı gibi belirti veren hastalıklarına rastlanır.Tıbbi ve cerrahi tedavilerle bu hastalıklar düzeltilebilir. BURUN HASTALIKLARI